DEZE FUNCTIE GEEFT ME VEEL MEER ZELFVERTROUWEN!

In een monumentaal pand midden in de stad Utrecht werkt Annemarie Baars bij studentenhuisvester SSH. Ze werkt daar nu ongeveer twee jaar (met tussenpozen) als administratief medewerker op verschillende afdelingen. Maar vanaf 1 januari 2020 gaat zij een totaal nieuwe functie uitoefenen, een die perfect bij haar past. Wat is haar verhaal?

Zoektocht naar mezelf

Annemarie vertelt over het pad dat zij koos naar haar perfecte baan. “Na mijn studie wiskunde kwam ik op de arbeidsmarkt terecht. Ik had nog geen idee wat mijn talenten waren en ik deed maar wat tot ik zou weten wat ik echt wil.” Via een uitzendbureau kwam Annemarie bij SSH terecht. “Leuke organisatie, structuur in mijn leven en een tijdelijk contract. Na afloop van dat contract wist ik het nog steeds niet en gelukkig werd mij gevraagd om voor een andere afdeling binnen SSH weer tijdelijk in dienst te komen. Na afloop daarvan, moest ik weer gaan solliciteren. Het was een tijd van onzekerheid. Ik was erg zoekende naar wat ik kan en wil. En toen kon ik voor de derde keer opnieuw bij SSH terecht voor een tijdelijke functie.”

En toen kwam KLIMMR op haar pad. “We kregen een workshop van KLIMMR waarin werd gesproken over de mobiliteit van medewerkers en het vinden van jouw eigen talent. Dat paste precies bij mijn zoektocht.”

Mijn toegevoegde waarde

“Ik deed een sterke punten test waaruit mijn vijf belangrijkste eigenschappen naar voren kwamen. Wel vroeg ik me af of ik daarover niet te veel had nagedacht. Gaf dit een beeld van wie ik graag wil zijn of van wie ik echt ben?” Een gesprek met een loopbaanadviseur van KLIMMR gaf meer helderheid. “In het gesprek hebben we het uitgebreid gehad over wat mijn passie is. Het komt erop neer dat ik blij word van cijfers en data analyseren en processen daarmee te optimaliseren. Maar dit is niet iets speciaals, iedereen kan toch data interpreteren, dacht ik. Samen met de loopbaanadviseur keken we naar alle mogelijkheden, zowel binnen als buiten de sector. En langzamerhand werd ik mij er bewust van wat mijn toegevoegde waarde kan zijn!”

Mijn eigen perfecte functie

“Tijdens een borrel sprak ik met de toenmalige manager Strategie. Ik vertelde over de mogelijkheden van Big Data voor SSH en van daaruit zijn we verder gaan praten. Ondertussen is duidelijk geworden dat er binnen SSH per 1 januari 2020 plaats is voor een data analist of hoe de nieuwe functie ook mag gaan heten. Ik heb een vaste aanstelling gekregen en de kans om de nieuwe functie voor te bereiden. Enerzijds is dat best eng, omdat het allemaal nieuw is en ik niemand binnen de organisatie met expertise hierover mijn vragen kan stellen. Anderzijds is het zo leuk om zelf initiatief te nemen en te bedenken wat de organisatie nodig heeft. Ik heb allerlei input aangeleverd aan de nieuwe manager Strategie en zij gaat het takenpakket samenstellen. Ik ben erg benieuwd!” De nieuwe functie wordt wel officieel intern opengesteld voor alle collega’s om op te solliciteren. Maar Annemarie kan niet wachten om hier echt invulling aan te gaan geven.

Via KLIMMR ging ik onder andere op gesprek bij een business analist van Mitros. Waar ik vroeger niet zo’n netwerker was, ging ik nu met allerlei mensen praten. Ik breidde mijn professionele netwerk uit. Dat is veel makkelijker als je weet wat je wilt en echt iets te melden hebt.”

Ondertussen volgt zij een opleiding Professional Master Big Data. Waaraan zij deelneemt samen met medewerkers van allerlei andere organisaties. “Heel interessant al die verschillende ideeën, verschillende missies en verschillende denkbeelden over het omgaan met data binnen organisaties. Mijn eindopdracht is praktijkgericht en levert direct input op voor de nieuwe functie bij SSH. Het is wel een investering zo’n opleiding naast je werk, soms vind ik het zwaar. Maar uiteindelijk klopt het allemaal, want mijn interesse, mijn talent en mijn werk komen samen!”

“Ik ben altijd al een beetje een nerd geweest. Ik zie dat als een compliment. En bij SSH word ik geaccepteerd en kan ik helemaal mezelf zijn. Het is een erg chille plek om te werken en ik ben blij met mijn vaste dienstverband en mijn nieuwe uitdaging. Ik heb veel energie en mijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen! Mijn perfecte functie heeft nog geen functietitel, dus je mag me Queen Data Nerd noemen.”

Toekomst in big data

“Veel corporaties doen weinig tot niks met de grote hoeveelheden beschikbare interne en externe data. Het is eerst een kwestie van bewustwording wat we allemaal kunnen doen met die data.” Wanneer Annemarie praat over haar visie hierop, spat de passie ervan af. “De technologie is er al, ontwikkelingen gaan heel snel. We gaan echt nog niet volgende maand met drones de staat van het schilderwerk van de woningen inspecteren, maar we kunnen klein beginnen. Er is genoeg te doen! We beginnen met de quick wins, waarmee we laten zien wat er allemaal mogelijk is. Daarmee creëren we bewustwording. Heerlijk om met cijfers en data te werken en daarna door analyse hiervan de processen te verbeteren en resultaten te laten zien.” Let op: we gaan in de toekomst zeker meer horen over Big Data in de corporatiewereld en misschien wel van Annemarie zelf.


Interview door: Eva Wagenaar