“Horizon verbreden geeft energie!”

Daniëlle straalt rust en vertrouwen uit. Ze komt over alsof ze weet wie ze is en wat ze wil. Het pad dat zij voor zichzelf heeft uitgestippeld is duidelijk en zij zet doelbewust haar stappen. Maar zoals voor veel mensen geldt, is hier een proces aan vooraf gegaan.

Is dit echt wat ik wil?

Daniëlle van ’t Klooster werkt nu ruim tien jaar als planner servicedienst bij Gooi en Omstreken in Hilversum. Dat doet zij met veel plezier. Waarom dan toch gebruik maken van de diensten van KLIMMR? Daniëlle vertelt: “Na verloop van tijd ken je je werk zo goed dat het routine geworden is. Ik zat al tien jaar in een warm nest, veilig en misschien een beetje vastgeroest. Ik vroeg me af of dit nu echt is wat ik wil. Ik mag tenslotte nog heel wat jaren werken.”

Vraag jij je regelmatig af of je nog het werk doet wat bij je past? Ongemerkt sluipt de uitdaging eruit en doe je dingen volgens een vaste routine. Komen jouw kwaliteiten en talenten voldoende naar buiten in jouw werk? En het belangrijkste: krijg je er voldoende energie van?

Loopbaancoach

Via de afdeling HRM werd Daniëlle gewezen op de mogelijkheid een loopbaancoach in te schakelen van KLIMMR. Het traject begon met een online Sterke Punten test. Vervolgens werden in overleg met de coach meer tests gedaan. “Door deze tests denk je bewust na over jouw eigen talenten. Je leert jezelf beter kennen. Ik kwam erachter dat ik bepaalde sterke punten heb, die ik in mijn werk nauwelijks gebruikte. Uit feedback van mijn vriendinnen (ook een onderdeel van de tests) bleek dat ik goed ben in (lastige) persoonlijke gesprekken voeren met mensen. Dat kost mij geen enkele moeite, dat gaat vanzelf. En omdat ik echt geïnteresseerd ben in mensen, krijg ik er ook nog energie van.”

Door te kijken naar de sterke punten van iemand en hoe die ingezet kunnen worden in het werk, wordt de match tussen werk en medewerker groter. En dat levert direct meer werkplezier en voldoening op. Daniëlle geeft aan: “Ik keek in eerste instantie uitsluitend naar de geijkte beroepen. Dat wat ik al ken en wat raakt aan mijn werkervaring. Maar met behulp van de loopbaancoach kon ik volledig blanco kijken naar alle mogelijkheden. Dat verbreedde mijn blik en bracht veel meer opties naar voren.”

Talenten benutten

Voor Daniëlle zijn haar interesses en haar sterke punten duidelijk in kaart gebracht. Empathie en persoonlijk contact met mensen zijn belangrijke talenten. Graag blijft zij in haar werk sociaal met technisch combineren en mensen echt op weg helpen. De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) trekt haar daarom aan. Via KLIMMR en FLOW deed Daniëlle een cursus WMO. “De cursus deed ik naast mijn werk. Dat was best intensief, maar het leverde me meer energie op dan het me kostte. De cursus gaf me meer inzicht en verdieping en een andere kijk op mijn huidige werkzaamheden. Ik zie nu beter wat ik kan betekenen voor hulpbehoevende huurders.”

Jouw eigen pad kiezen

‘Toevallig’ kwam Gooi en Omstreken onlangs met een nieuw koersplan. Daarin is een belangrijk speerpunt dat huurders langer zelfstandig willen blijven wonen. Om het koersplan praktisch invulling te geven zijn er werkgroepen opgericht. Daniëlle neemt met veel enthousiasme deel aan de werkgroep om langer zelfstandig wonen te bevorderen. “Dit raakt aan onderdelen uit de WMO. Ik kan hierin mijn betrokkenheid tonen, mijn kennis inzetten en toewerken naar een praktisch resultaat. Dat geeft me veel voldoening.”

“Of ik echt de overstap ga maken naar een WMO-functie bij de gemeente, weet ik nog niet. Ik kan mijn opgedane kennis en inzichten nu al inzetten in mijn huidige werk. Ik richt me meer op de taken die mijn talenten aanspreken en waar ik blij van word. Ik ben me veel bewuster van mijn kwaliteiten en dat geeft rust. Nu ik mijn cursus heb afgerond, ga ik ervoor en wil ik hier meer mee doen. Hoe dan ook. Deze nieuwe kennis geeft me zoveel energie, dat ik verschillende mogelijkheden voor me zie. Het pad ontvouwt zich vervolgens bijna als vanzelf.”

KLIMMR voor iedereen

Daniëlle vindt het voor alle collega’s handig en wenselijk om de eigen talenten en drijfveren te onderzoeken. “KLIMMR is er voor iedereen, dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Het betekent niet dat je van baan wilt veranderen, het betekent dat je wilt kijken of je nog steeds op de juiste plek zit en hoe je meer energie uit je werk kunt halen. Veel mensen werken al langere tijd bij een corporatie. Je doet het werk op routine en automatisme. Met KLIMMR kun je jouw horizon verbreden en dat geeft nieuwe energie. Het gaat erom dat je trots bent en trots blijft op je werk!”


Interview door: Eva Wagenaar