‘Ik geef mezelf de kans op ontdekkingsreis te gaan’

Susan van de Laak is projectleider van KLIMMR. Zij heeft zelf ook een inspirerend verhaal over het vormgeven van je eigen werkplezier en het vinden van je eigen unieke pad.

Tegenwoordig kun je bij Susan terecht voor het begeleiden van veranderingstrajecten of het werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Zij doet dat als procesmanager, projectleider of sparringpartner. Afhankelijk van de behoefte in de organisatie kan Susan haar expertise inzetten om te helpen. Daarnaast blijft zij als projectleider betrokken bij KLIMMR. In deze combinatie kan zij haar belangrijkste kernwaarden, verbinden en persoonlijke ontwikkeling, tot uiting brengen. Maar hoe is Susan op dit punt gekomen?

Het kruispunt

“Tijdens mijn loopbaan bij Mitros heb ik veel kansen gekregen. Ik heb veel verschillende dingen mogen doen. En dat is ook precies wat bij me past. Ik heb altijd veel ideeën in mijn hoofd. Ik zie dingen die anders, beter kunnen en pak graag kansen om verbeteringen door te voeren. Er zijn altijd voldoende uitdagingen te vinden.”

Na tien jaar werkzaam te zijn geweest bij Mitros en diverse projecten te hebben gedaan, kwam Susan op een kruispunt. Zij begon zich af te vragen of het werk nog voldoende passend was voor haar. Zij nam de tijd om na te gaan wat haar kwaliteiten zijn en waar zij blij van wordt. Vaak liggen deze twee in elkaars verlengde, zo ook bij Susan. “Ik zie mogelijkheden voor verbetering in teams en organisaties. Ik word er blij van als ik anderen kan ondersteunen en zeker als het gaat over het samenwerken tussen en ontwikkelen van mensen en organisaties. Daarbij denk ik vooral op strategisch niveau.”

De ontdekkingsreis

Enerzijds had Susan het gevoel na tien jaar wel eens buiten te willen kijken, anderzijds waren er bij Mitros en KLIMMR nog voldoende uitdagingen voor haar. Wilde zij blijven of gaan? Dankzij gesprekken met verschillende personen en een (loopbaan)coach kwam Susan erachter dat er meer mogelijk is dan zij zelf kon bedenken. Zo had zij zelf in eerste instantie niet aan de mogelijkheid gedacht beide opties te combineren: deels blijven en deels gaan. “Ik kan nu enerzijds op zoek gaan naar een manier om mijn kwaliteiten breed in te zetten. Anderzijds heb ik nog een stuk zekerheid en uitdaging bij KLIMMR. Er zijn veel dingen die ik leuk vind om te doen. Ik geef mezelf voldoende tijd om te analyseren en doorleven wat de mogelijkheden zijn, alvorens tot actie over te gaan. In deze nieuwe situatie kan dat. Ik heb mezelf de kans gegeven op ontdekkingsreis te gaan.”

Vergroot jouw wereld

Susan is super enthousiast over het gedachtegoed van KLIMMR. “Je kunt jouw wereld vergroten door verder te kijken! Dat is waar ik voor sta en dat is waar KLIMMR voor staat. De wereld verandert steeds en het is belangrijk om je af te vragen of je nog steeds doet wat bij je past. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je een andere baan wilt. Soms kun je je huidige situatie verbeteren door een kleine verandering, bijvoorbeeld het aangaan van een nieuwe samenwerking of het volgen van een cursus.”

“KLIMMR gaat over het bundelen van krachten tussen organisaties en tussen mensen. Samen zien we meer en kunnen we verbeterslagen maken. Soms zijn dat grote stappen, soms kleine stapjes. Maar het is altijd van belang om je af te vragen wat je nu echt wilt. Er is altijd een keuze.”

Begin bij jouw talenten

Susan raadt collega’s die zich afvragen waar zij moeten beginnen met hun eigen zoektocht aan te beginnen bij de eigen talenten. Via KLIMMR kun je je opgeven voor een Sterke Puntentest en een gesprek met een loopbaancoach. “Er valt dan al veel op zijn plek. Wat vind je leuk om te doen? Wil je blijven of wil je iets anders doen? Een coach spiegelt je en laat je anders naar de wereld kijken. Daardoor zie je meer mogelijkheden dan je voor mogelijk hield.”

“Vervolgens is het fijn om deze informatie te delen met jouw leidinggevende. Zelf heb ik veel te danken aan mijn manager, die met me mee heeft gedacht en me vertrouwen heeft gegeven. Uiteindelijk hebben we samen een win-winsituatie gecreëerd.”

Verander jouw perspectief

KLIMMR biedt iedereen de mogelijkheid van perspectief te veranderen en anders te kijken naar de eigen werkzaamheden. Door het volgen van een cursus, een werkervaringsplek of een stage wordt jouw wereld groter. “In onze sector zijn we geen concurrenten van elkaar. We hebben allemaal te maken met vergelijkbare vraagstukken. Het is zonde om allemaal apart van elkaar het wiel uit te vinden. Er is meerwaarde te vinden in samenwerken, co-creatie. Het maakt het werk niet alleen makkelijker, maar ook leuker! Heb je een vraag of een idee, dan kun je altijd bij KLIMMR terecht. We hebben tools, netwerk en expertise in huis. Je hoeft niet alles zelf te verzinnen, doe het samen. Je bent welkom!”


Interview door: Eva Wagenaar