‘Ik wil niet alleen in mijn eigen hokje denken, ik wil breder kijken!’

Mieke was net gestart bij Het Gooi en Omstreken toen ze meedeed aan de stage-tiendaagse van KLIMMR. Dankzij de stage kon zij inspiratie opdoen bij andere corporaties en een netwerk opbouwen.

‘Ik word blij van dingen bedenken, samenwerken met anderen en creatief bezig zijn’ vertelt Mieke. Zij werkt als communicatieadviseur bij Het Gooi en Omstreken in Hilversum. Het pand bevindt zich pal naast het treinstation midden in de stad. Vol enthousiasme vertelt zij haar verhaal. Hoe zij koos voor de opleiding Communicatiewetenschappen, omdat die zo breed was dat zij nog alle kanten op kon. Maar ook omdat zij affiniteit had met schrijven, taal en verhalen van mensen.

Zij werkte na afronding van haar studie in Groningen bij een communicatiebureau. Daar verzorgde Mieke de communicatie rond nieuwbouwprojecten. ‘Ik had veel contact met de bewoners en vond elke opdracht boeiend. Maar ik wilde graag ergens echt bij horen, meedraaien in een organisatie.’ Het verlangen om als communicatiedeskundige te werken vanuit een organisatie in combinatie met haar wens om in het midden van het land te gaan wonen, bracht haar bij Het Gooi en Omstreken. Nu alweer twee jaar geleden.

‘Ik was pas begonnen als communicatieadviseur. Ik was alleen en nog aan het inwerken. De oproep voor de stage-tiendaagse verscheen op intranet en mijn leidinggevende zei dat het precies iets voor mij was.’ Mieke kon zich daar prima in vinden, gezien haar interesse in samenwerken en interactie. ‘Dankzij die stage legde ik mijn eerste contacten met communicatiecollega’s buiten de organisatie’. De drempel om contact op te nemen met collega’s bij andere corporaties is daardoor verlaagd en nog steeds heeft Mieke regelmatig contact met anderen om werkzaamheden en ideeën uit te wisselen. En ondertussen heeft zij ook binnen haar eigen organisatie een collega erbij gekregen met wie zij kan sparren. ‘Mijn functie was voorheen solistisch, maar nu heb ik er intern een communicatiecollega bij. Toch blijft het interessant om te zien hoe andere corporaties omgaan met dezelfde vraagstukken.’

Uitdagende vraagstukken zijn er genoeg in de dagelijkse praktijk. Mieke geeft aan trots te zijn op de nieuwe koers van de organisatie en de wijze waarop deze naar buiten toe gepresenteerd is. Zij kon haar creativiteit kwijt in het vertalen van het beleidsplan naar een begrijpend verhaal en een goed leesbaar boekje met bijbehorende infographic. Met het Koersplan in handen inspireert zij ook weer haar communicatiecollega’s bij andere corporaties.

Momenteel is Mieke bezig met het opstellen van een communicatieplan als afgeleide van de nieuwe koers. Rode draad is het meer laten zien wat de corporatie doet, de corporatie een gezicht geven en de (succes)verhalen vertellen. Meer corporaties staan momenteel voor die uitdaging. Door de samenwerking en interactie op te zoeken hoeven we niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.

‘KLIMMR stimuleert om verder te kijken dan de eigen organisatie. Je kunt nieuwe ideeën opdoen en je netwerk uitbreiden’, vertelt Mieke. ‘Voor mij betekent inspiratie opdoen en samenwerken het vergroten van mijn werkgeluk.’ KLIMMR biedt de mogelijkheid buiten het hokje van je eigen functie en corporatie te kijken.