“Kom in beweging”

KLIMMR gelooft in de ontwikkeling van medewerkers. Iedereen kan zijn eigen verhaal regisseren en werk doen dat passend is en daardoor energie geeft. Pieter de Vries onderschrijft deze uitgangspunten volledig. Zijn verhaal gaat over beweging en hij raadt iedereen aan om ook in beweging te komen.

“Kom in beweging!”

Pieter kwam zo’n 5,5 jaar geleden werken voor Mitros. Hij had toen net twee studies afgerond (Sport & Bewegen en Culturele & Maatschappelijke vorming), waaruit zijn liefde voor beweging al duidelijk naar voren komt. Zich oriënterend op de arbeidsmarkt, kwam hij binnen op de afdeling klantcontact van Mitros. “Het zou tijdelijk zijn, maar ik kwam er al snel achter dat het werk meer was dan de telefoon opnemen. De corporatiewereld leek me een leuke omgeving om me verder te ontwikkelen. Dus ik ging om me heen kijken. De afdeling klantcontact wordt op die manier wel vaker gebruikt als kweekvijver”, vertelt Pieter.

Pieter was ook nog even buurtbeheerder, maar de afgelopen drie jaar was hij woonconsulent bij Mitros. “Als woonconsulent bij Mitros zet ik mij in voor het woongenot van ruim 2.000 huurders in Nieuwegein. Ze zeggen ook wel: ‘wonen is emotie’. Ik vind het mooi om dit elke dag weer van dichtbij mee te maken.”

Richting bepalen

Vanuit zijn behoefte om in beweging te blijven, vraagt Pieter zich steeds af of hij nog doet waar hij blij van wordt. “Ik reflecteer steeds op mijn eigen keuzes en acties. Waarom doe ik wat ik doe? Word ik daar nog gelukkig van? En kan ik ergens ook daadwerkelijk een bijdrage aan leveren? Ik nam mijn leidinggevenden ook mee in dat denkproces en door hen werd ik gewezen op KLIMMR. Ik maakte een vrijblijvende afspraak met Petra , de ontwikkelcoach om te sparren over wie ik ben en wat ik wil.

Dat werd uiteindelijk een reeks gesprekken, waarin we samen brainstormden over mijn pad. Dat hielp mij om te komen tot concrete stappen op mijn pad en het bepalen van mijn richting. Ik kwam erachter dat het mij voldoening geeft om ook anderen in beweging te krijgen. Als teamcoach kon ik op de administratie van Mitros collega’s op een veranderende afdeling coachen en begeleiden. Dat deed ik naast mijn functie als woonconsulent.”

Reflecteren en spiegelen

“Ik vind het belangrijk om me heen te blijven kijken en in beweging te blijven. De gesprekken met Petra hebben me hierbij geholpen. Omdat er geen bedrijfsbelang bij komt kijken, kunnen we een open en eerlijk gesprek hebben. Daarin kan ik mijn ideeën en vragen spiegelen en krijg ik onafhankelijk advies terug. Mijn doel was niet zo zeer een andere baan vinden, maar wel mijn eigen pad vinden. Mijn eigen verhaal vertellen, vormgeven en richting bepalen.”

Welke toegevoegde waarde heeft Pieter ervaren in zijn gesprekken met KLIMMR? “Je neemt vooral jezelf mee naar zo’n gesprek. Hoe eerlijk kun je zijn en in hoeverre durf je zelf de regie te nemen? Elk gesprek is maatwerk. Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen wat je na het gesprek gaat doen. Voor mij persoonlijk was het waardevol om in verbinding te komen met mensen buiten mijn eigen werkomgeving. Uit mijn comfortzone stappen en contact leggen met anderen.”

Verbinden en netwerken

Voor Pieter veranderde het doel van zijn gesprekken geleidelijk. Hij stelde vast wat hij leuk vond aan zijn werk, zorgde ervoor dat zijn werk beter bij hem paste door een extra taak te vervullen als teamcoach. Vervolgens zorgde een verhuizing naar Zwolle ervoor dat hij zich ging afvragen of hij net zulk leuk werk zou kunnen vinden dichter bij huis.

“Ik woonde inmiddels in Zwolle, maar had daar nog nauwelijks zakelijke contacten. Petra moedigde me aan om te gaan netwerken. Ze kwam met concrete opties aanzetten, zowel in Utrecht als in Zwolle. Dat vond ik best spannend. Hoe leg je dat eerste contact? Hoe benader je iemand? Ik ben gewoon aan de slag gegaan en ontdekte dat je ook prima netwerkgesprekken kunt voeren zonder duidelijk doel. Natuurlijk dacht ik erover na wat ik de ander te bieden had, waarom iemand zou willen investeren in een gesprek met mij. Maar door met mensen te praten en mijn verhaal te vertellen, kreeg ik heel veel terug. Mensen zijn geïnteresseerd, stellen vragen, krijgen zelf ook nieuwe ideeën en geven stof tot nadenken. Zelfs al heb je op zakelijk gebied niks met elkaar te maken, toch kun je altijd leren van elkaar!”

Doe het gewoon

“Bewegen is ontdekken. Je leert nieuwe dingen over jezelf. Je gaat anders naar jezelf en de mensen om je heen kijken. En het mooie is dat als jij beweegt, de wereld om je heen meebeweegt. Er is meer dan je eigen werk. Overal wordt anders gewerkt, iedereen heeft een eigen verhaal. Ga in gesprek! Dat werkt altijd twee kanten op: jouw verhaal inspireert anderen en er valt ook altijd iets van een ander te leren. Het contact met de ander, de ontmoeting, dat is misschien wel de grootste toegevoegde waarde van KLIMMR.”

Inmiddels is Pieter als Senior wijkconsulent werkzaam bij Woningcorporatie SWZ in Zwolle. “In deze functie kan ik mijn kwaliteiten blijven inzetten en daarnaast ook nieuwe dingen leren. Ik mag op een hoger abstractieniveau meedenken over beleid en wijkontwikkeling. Ik vind het leuk om mezelf opnieuw te bewijzen en andere talenten te ontwikkelen in deze nieuwe organisatie. Bovendien kan ik nu een bijdrage leveren aan de stad waar ik woon.” Pieter geeft ons een inspirerend voorbeeld van blijvend in beweging zijn en zo jouw eigen verhaal regisseren.

 


Interview door: Eva Wagenaar