‘Mijn missie is het op de kaart zetten van het beroep mantelzorgmakelaar’

In het pittoreske IJsselstein verhuurt Provides haar sociale huurwoningen. Sinds twee jaar is de corporatie gehuisvest in het pand van de gemeente. In hetzelfde pand zitten ook diverse zorg- en welzijnsorganisaties en de politie. Goed geregeld dus! De sfeer op de werkplek is comfortabel, warm en gezellig. Diezelfde open en warme uitstraling heeft Paula Hoek, mantelzorgmakelaar en medewerker klantcontact Provides. Ze werkt hier met plezier als medewerker klantcontact. Haar verhaal gaat over weetgierigheid en anderen helpen.

 

Graag anderen helpen

Al zo’n zeventien jaar werkt Paula bij Provides. Zij voelt zich er helemaal thuis. “Gedurende al die jaren heb ik steeds andere en meer werkzaamheden gekregen. Door bijvoorbeeld politieke wijzigingen en digitalisering verandert het werk steeds. En ik verander graag mee. Daarbij spreekt het sociale aspect van mijn werk me vooral aan. Ik help graag anderen. En we mogen leuke projecten uitvoeren, zoals de verouderde appartementen die we gaan renoveren tot duurzame woningen. Mijn collega’s zijn open en betrokken. Ik heb het hier prima naar mijn zin.”

 

Weetgierig? Goed om te weten

De inzet van KLIMMR wordt binnen Provides flink gestimuleerd. “Vorig jaar had bijna de helft van mijn collega’s een loopbaanadviesgesprek gehad. Niet omdat zij verwachtten een andere baan te moeten zoeken, maar vooral vanuit nieuwsgierigheid.” De gesprekken met een loopbaancoach van KLIMMR worden gevoerd aan de hand van een sterke punten test. Die test is wetenschappelijk onderbouwd, waardoor de resultaten betrouwbaar en herkenbaar zijn.

 

“Mijn collega’s kwamen enthousiast terug van die gesprekken en dus wilde ik ook wel zo’n gesprek. Eén van mijn sterke punten bleek weetgierigheid te zijn. Ik had nog nooit van dat begrip gehoord, maar het verklaarde veel voor mij. Zo besteed ik vrij veel tijd aan dingen als het lezen van de krant, het kijken van actualiteitenprogramma’s, bezoeken van musea en andere manieren om nieuwe informatie te krijgen, begrijpen en verbinden. Als ik ergens iets hoor of lees, wil ik er graag meer van weten. Ik ga dan op onderzoek uit. Ik weet nu bijvoorbeeld alles over de geschiedenis van het griepvirus, sinds het nieuwe coronavirus in het nieuws is. In die weetgierigheid zit tegelijkertijd ook mijn valkuil. Want ik kan nooit alles weten en soms word ik moe van het steeds zoeken naar nieuwe kennis. Dus het is goed om een balans te vinden. Ik weet nu dat ik energie krijg van nieuwe kennis vergaren en ik mag erop letten dat ik het niet overdrijf.”

 

Ingeslagen als een bom

“Vijf jaar geleden werd ik plotseling mantelzorger van mijn man. Ik kwam erachter dat een mantelzorger alles moet weten, alles moet kunnen en dat er veel beroep op je wordt gedaan. Ik had ineens veel ballen in de lucht te houden. Gelukkig kreeg ik in de beginperiode hulp bij de uitvoering van de regeltaken. En ik kreeg veel steun van mijn werkgever, mijn manager en mijn collega’s.

Om zelf meer kennis te vergaren, heb ik in 2018 de opleiding mantelzorgmakelaar gevolgd en deze in 2019 afgerond. Daardoor heb ik nu zelf de kennis en vaardigheden om de regeltaken van de mantelzorger over te nemen. Het is nu mijn missie om anderen te helpen bij het vinden van een balans tussen werk en zorg. En vooral het beroep mantelzorgmakelaar bekendheid te geven.”

 

Wat doet een mantelzorgmakelaar

Eén op de zes medewerkers is mantelzorger. En dit aantal neemt toe door allerlei ontwikkelingen in de samenleving. Veel mantelzorgers hebben moeite met het combineren van zorgtaken en werkverplichtingen. Het onderwerp lijkt moeilijk bespreekbaar te zijn voor de mantelzorgers, omdat zij zich zorgen maken over de reactie van de werkgever. “In de huidige cao Woondiensten is zelfs opgenomen dat mantelzorg bespreekbaar gemaakt moet worden binnen de corporaties. Werknemer en werkgever werken samen aan het vinden van een passende oplossing. Zonder daarbij de collega’s extra te belasten.”

 

Paula wil haar expertise inzetten om collega’s te helpen hun weg te vinden in de wereld van de mantelzorg. “Heb je te maken met zorgtaken? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het regelen van de juiste hulp of het uitvinden van nieuwe mogelijkheden? Heb je een duwtje in de rug nodig bij het aangaan van een gesprek met jouw leidinggevende? Ik help je graag om uiteindelijk een balans te vinden tussen werk en zorg.” En ook voor het management kan Paula hulp bieden. “Er is veel mogelijk om mantelzorgers te faciliteren, zowel praktisch als financieel. Ik ken inmiddels de weg in de complexe wet- en regelgeving. Ik weet veel over WMO (wet maatschappelijke ondersteuning), WLZ (wet langdurige zorg), verlofregelingen en allerlei potjes (subsidie). Ik geef graag advies of ondersteuning bij het vinden van passende oplossingen.”


Door: Eva Wagenaar

 

Tijden van corona

In deze tijden van corona hebben mantelzorgers het vaak moeilijk. Vanwege allerlei maatregelen is het misschien niet meer mogelijk om zelf te zorgen voor de geliefden. Of extra hulp en ondersteuning is weggevallen en de mantelzorger staat er alleen voor.

 

Ben jij mantelzorger? En heb je door de coronacrisis vragen of zorgen? Paula weet als geen ander hoe het is om mantelzorger te zijn in deze tijd. Haar kennis en ervaring zet ze ook graag in voor jou. Wil je sparren, maak je je zorgen of heb je een specifieke praktische vraag? Je kunt hiervoor terecht bij Paula. Ze is bereikbaar op info@mantelzorgmakelaarede.nl.