Stilzitten is geen optie!

Wie is toch die blonde dame die overal opduikt als het over KLIMMR gaat en die zoveel werkplezier uitstraalt? Winanda Hordijk is nu bijna tien jaar HR-adviseur bij SSW in Bilthoven. Zij stond samen met de collega HR-adviseurs van Dudok Wonen en Mitros aan de wieg van KLIMMR.

Aanleiding voor de ‘geboorte van KLIMMR’ was de behoefte om meer samen te werken met corporatiecollega’s en meer te verbinden als het gaat om duurzame inzetbaarheid van medewerkers. In de hele branche is steeds meer aandacht ontstaan voor de pijlers van KLIMMR: verandervermogen, vakmanschap en vitaliteit.

Inmiddels zijn maar liefst 22 corporaties aangesloten. Winanda is trots op de mooie bijeenkomsten, stages en trainingen die georganiseerd worden vanuit KLIMMR. En op de vele corporatiemedewerkers die  bijdragen aan KLIMMR door werkervaringsplekken in te vullen of deel te nemen in een van de werkgroepen van KLIMMR. Maar ook leidinggevenden en bestuurders die een rol pakken in KLIMMR en hierdoor bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en organisaties. De gedeelde interesse is leren, verbinding en groei. Deze zijn nodig om om te gaan met de voortdurende veranderingen in de sector.

Winanda denkt met een grote grijns terug aan de corporatiedag in juni. Dit kennisevent werd georganiseerd door Aedes en gastspreker was neuropsycholoog Erik Scherder. Zijn boodschap was dat we het brein moeten blijven stimuleren als we flexibel met veranderingen en verwachtingen willen omgaan. Daaruit blijkt ook weer dat de bewustwording over hoe belangrijk nieuwe dingen leren en doen toeneemt, ook binnen de corporatiewereld.

Vitaliteit is energie

Winanda vertelt over haar passie voor vitaliteit. ‘Vitaliteit is voor mij energie. Het gaat niet alleen om beweging en gezond eten. Het is zoveel meer. Doe je datgene waar je blij van wordt? Doe je waar je goed in bent? Wat je energie geeft? En op organisatieniveau; hoe is de omgeving helpend in het fysiek en mentaal vitaal worden en blijven? In een constant veranderende omgeving is het verkrijgen en behouden van vitaliteit onmisbaar.’

Gezondere keuzes

De reorganisatie zo’n drie jaar geleden  was een spannende tijd vol onzekerheden. Haar collega Kenneth gaf vanuit zijn passie en talent voor sport aan hoe belangrijk bewegen is om stress los te kunnen laten. Omdat SSW zich ging richten op het inzetten van talenten kreeg hij de ruimte om hier mee aan de slag te gaan. Het idee werd verder uitgewerkt en ze richten een FITTR team op. Zij bedachten samen initiatieven om de collega’s op de werkvloer op een leuke en vrijblijvende manier met vitaliteit bezig te laten zijn. Ieder doet dit op zijn eigen manier. Sommige kamers hebben een dartbord, omdat ze veel zitten. Darten zorgt ervoor dat ze op een leuke manier in beweging zijn. Net als tafeltennissen of Sally-uppen.

Ook bij Winanda groeide het bewustzijn dat bewegen en bewust eten ervoor zorgen dat medewerkers zich beter voelen. En niet alleen op het werk. Een gezonde leefstijl brengt een fitter lichaam en meer energie met zich mee. Terwijl het FITTR team de ideeën om medewerkers bij SSW te stimuleren om gezonder te leven verder ontwikkelde, ging zij ook voor zichzelf gezondere keuzes maken. ‘Voorheen dacht ik er niet over om op de fiets naar mijn werk te gaan. Ook al was de afstand niet groot. Nu ga ik alleen met de auto als het echt niet anders kan. Dat geeft een heel ander gevoel. Wanneer je net start met bewegen is het moeizaam. Je moet trainen, werken aan je conditie en je ademhaling. Het is helemaal niet leuk. Maar hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt. En leuker! Vorige week ben ik zelfs voor het eerst hardlopend naar mijn werk gekomen. Als ik nu eens wat minder beweeg, ga ik het meteen missen.’

Vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid

In de dagelijkse werkzaamheden op kantoor hebben we te maken met allerlei wet- en regelgeving. We moeten het vooral doen zoals het hoort. Door de samenwerking in het FITTR team kwam Winanda tot de conclusie dat werken zonder regels en kaders mensen in beweging brengt. Wanneer er meer ruimte is om eigen keuzes te maken blijken passie, talent en ideeën vrijelijk te stromen. Eerst is het nog spannend om kaders en oordelen los te laten. ‘Planken op kantoor onder werktijd? Dat hoort toch niet!’ Ondertussen is het planken of op een andere manier in beweging komen voor collega’s bij SSW een vast ritueel geworden op de werkdag.

‘Wanneer we mensen vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid geven ontstaan de mooiste dingen. Mensen gaan nieuwe dingen bij zichzelf ontdekken, hun eigen talent aanspreken. Wanneer we regels en beperkingen weghalen, bloeien mensen op. Hoe interessant is dat gegeven voor een organisatie?’

Ondertussen is Winanda zo geïnteresseerd geraakt in het concept van vitaliteit dat zij een opleiding tot Vitaloog volgt. Daar leert zij ook de andere aspecten van vitaliteit goed kennen. ‘Het is voor mij zo logisch en herkenbaar dat alle vijf de aspecten van vitaliteit aandacht nodig hebben. Het totaalplaatje helpt om medewerkers in dynamische organisaties krachtig te maken en houden. De corporatiewereld vraagt veel van haar medewerkers. Zij moeten zich continu aanpassen aan de veranderende omgeving. Stilzitten is geen optie! Letterlijk en figuurlijk.’ Dit is ook wat KLIMMR voor mij betekent. Het geeft mij ruimte om nieuwe ervaringen op te doen, om in beweging te blijven en nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb zoveel leuke, mooie, inspirerende medewerkers van de KLIMMR corporaties ontmoet. Dat geeft mij energie. Maar ik kan ook mijn passies ontwikkelen, door deel te nemen aan de werkgroepen communicatie en vitaliteit. Zeker op het gebied van communicatie kan ik dingen doen en leren, die in mijn eigen functie niet voorkomen.

Vitaliteitsschijf van vijf

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is een van de doelstellingen van KLIMMR. Vitaliteit is daarvoor van essentieel belang. Volgens de Vitalogie kent vitaliteit vijf aspecten:

Vitalogisch – de noodzaak en keuzes die je dient te maken om vitaler te leven.

Fysiologisch – lichaam en levensstijl.

Psychologisch – het mentale aspect en gedrag.

Ecologisch – samenspel tussen jou en je omgeving.

Filosofisch – talenten en drijfveren, waarom je de dingen doet.

Vanuit deze aspecten kijken we bij KLIMMR naar vitaliteit. Sterke punten gesprekken (je talenten kennen en inzetten), in een andere omgeving ervaringen opdoen (werkervaringsplekken) of een training als mindfulness zijn voorbeelden waarop KLIMMR bij wil dragen aan de vitaliteit van medewerkers.

Vitaliteitsevenement

De komende tijd wordt het onderdeel vitaliteit binnen KLIMMR verder vormgegeven. De training mindfulness is hiervan een goed voorbeeld. ‘En nee, daar is niets zweverigs aan. Je wordt je bewust van je eigen functioneren, van je lichaam en wat je een goed gevoel geeft. Dat is ook wat vitaliteit is.’

Op 1 oktober organiseert KLIMMR wederom een groot jaarlijks evenement. Deze keer in het kader van vitaliteit. ‘Vanuit de corporaties willen we vitaliteit niet alleen inzetten om het ziekteverzuim te verlagen. Vooral ook om mensen in hun kracht te zetten, werkplezier te geven en nieuwe ervaringen op te laten doen’. Het event is voor iedereen; medewerkers, leidinggevenden en bestuurders. Het vindt plaats bij Dudok Wonen in Hilversum en er komt weer een inspirerende gastspreker. Houd de KLIMMR nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie!

Doe het vanuit jezelf!

Wat Winanda graag nog wil toevoegen over het onderwerp vitaliteit is dit: ‘Doe het vanuit jezelf en zoek wat bij je past! Doe de dingen niet omdat het hoort, maar doe waar je energie van krijgt! Zo rende ik bijvoorbeeld jarenlang mee in de jaarlijkse Kika Run. Ik wilde het goede voorbeeld geven aan mijn collega’s. Maar ik ging met steeds meer tegenzin trainen. Tot ik besloot ermee te stoppen. Er kwam ruimte vrij om te voelen wat ik dan vanuit mezelf wilde doen. Mijn droom was om ooit de Dam tot Damloop te lopen. Ik heb mij inmiddels ingeschreven  en ben nu aan het trainen. In september hoop ik de finish van de 16 kilometer loop te halen.  Uiteindelijk ren ik ook weer mee voor Kika. Maar niet meer omdat ik vind dat het moet. Ik loop nu vanuit mijn eigen drijfveren. Dat geeft me zoveel meer plezier bij het trainen!’

 


Interview en foto door: Eva Wagenaar