‘Zorg dat je fit bent voor de arbeidsmarkt!’

Deze keer het verhaal van Bineke Lagerweij, P&O adviseur bij Heuvelrug Wonen en Eemland Wonen. Zij weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om te zorgen dat je jezelf blijft ontwikkelen en dat je een netwerk hebt. Zij geeft haar geleerde lessen graag door aan iedereen die het maar wil horen.

Gebruik je netwerk

Jaren geleden was Bineke werkzaam bij een commerciële werkgever die opleidingen verzorgde voor de corporatiesector (FMH). Ze had zich net omgeschoold tot P&O adviseur toen de crisis toesloeg. Bij het bedrijf waar ze werkte, kreeg ze vooral te maken met ontslagzaken. “Ik gaf bij mijn werkgever aan dat ik te weinig relevante werkervaring kon opdoen als nieuwe P&O-er. Ik wilde graag stage lopen bij een corporatie om daar meer kennis en ervaring op te doen.” Vanuit haar netwerk kwam zij als stagiair terecht bij Heuvelrug Wonen in Doorn. Stage werd detachering werd dienstverband. Sinds 2011 werkt Bineke een dag in de week als P&O adviseur bij Heuvelrug Wonen.

Stapelaar

Ondertussen ging werkgever FMH failliet en kwam Bineke terecht in een gedeeltelijke werkloosheid. Ze wilde zo graag haar werkuren uitbreiden, dat ze alles aanpakte. Ze deed mee aan workshops en bijeenkomsten en liet zoveel mogelijk mensen weten dat ze graag wilde werken. Zo kreeg Bineke  een tijdelijke opdracht bij Patrimonium in Veenendaal die twee jaar duurde. Maar het bleef steeds bij tijdelijke opdrachten. Uiteindelijk kon ze voor een vaste baan – naast haar dienstverband voor een dag in de week bij Heuvelrug Wonen – terecht in het onderwijs. Daar heeft zij een aantal jaren gewerkt met in gedachten de wens om volledig over te stappen naar de corporatiewereld. “Ik wilde terug naar de corporatiesector. Het werkveld is boeiend, de combinatie tussen maatschappelijk belang en zakelijkheid past bij me. En ik had er ondertussen een flink netwerk opgebouwd.” Toen er vorig jaar een vacature vrijkwam als P&O adviseur bij Eemland Wonen in Baarn, kon Bineke via via op gesprek. Daarbij wilde ze eerst meerdere gesprekken voeren met zoveel mogelijk portentiele collega’s om te kijken of er echt een klik was. En die was er. “Ik ben een stapelaar, zoals men dat noemt op de arbeidsmarkt. Maar omdat het tegenwoordig steeds meer voorkomt dat mensen meerdere werkgevers hebben, noem ik mezelf liever een moderne medewerker. Ik ben heel blij met mijn twee werkgevers.“

Trots op KLIMMR

Vanuit haar rol als P&O adviseur en haar passie voor netwerken kwam Bineke samen met anderen aan de wieg van KLIMMR te staan. “Als P&O-er in een kleine corporatie ben je een eenpitter. Ik miste het sparren met collega’s en daarom ging ik op zoek naar een netwerk met andere corporatiecollega’s. Ook de eenpitters bij andere corporaties bleken dat wel interessant te vinden. Zo kwamen we regelmatig samen om kennis uit te wisselen op het vakgebied.”

Vanuit haar behoefte aan netwerken en kennisuitwisseling nam Bineke ook deel aan het netwerk duurzame inzetbaarheid van Aedes. Daar kwam zij op het idee om stages te organiseren voor corporatiemedewerkers. “Vanuit Heuvelrug Wonen boden we de mogelijkheid stage te lopen aan medewerkers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daar kwamen maar liefst 30 mensen op af. Dat voelde als een soort overval voor de 35 medewerkers van Heuvelrug Wonen. Maar de uitwisseling van kennis, de wederzijdse interesse en het nieuwe begrip voor elkaars werkzaamheden waren onbetaalbaar.”

“Ik doe er alles aan om mensen in de leerstand te krijgen, om mensen in beweging te krijgen. Ik ben er trots op als ik zie hoeveel mensen via KLIMMR geïnspireerd raken. Waar we in eerste instantie vooral op stageplekken gericht waren, zijn we nu veel breder georiënteerd met vacatures, matches, loopbaanadvies en workshops. Veel mensen stoppen hun energie hierin en zien de meerwaarde. KLIMMR is een groot netwerk tussen de corporaties en ook steeds meer met mensen en bedrijven buiten de sector. Dit geeft mij energie. ”

Corporaties op de arbeidsmarkt

“Vanuit de masterclass Future of Work heb ik geleerd dat jongeren een heel andere kijk op werken en solliciteren hebben. Dat is interessant, want we willen graag meer jongeren aantrekken op de arbeidsmarkt. Zij willen bijvoorbeeld liever eerst informeel een keer koffie drinken om te kijken of het klikt, voordat ze willen investeren in een sollicitatieprocedure.  Bij Eemland Wonen hebben we daarom een koffiemoment ingepland als eerste stap voor een eventuele sollicitatie. Het leuke is dat jong en oud hierop afkomt. Natuurlijk wel even wennen voor de organisatie. Het is niet de bedoeling om allerlei selectievragen te stellen tijdens die eerste kop koffie. Maar we hebben inmiddels goede ervaringen hiermee. Beide partijen krijgen al een goede eerste indruk van elkaar tijdens deze informele kennismaking.”

Bineke is ervan overtuigd dat de corporatiesector veel te bieden heeft. “We hebben een wat stoffig imago en de diverse schandalen hebben de beeldvorming ook niet geholpen. Toch denk ik dat de sector veel moois te bieden heeft voor jongeren. Die zoeken tegenwoordig meer naar zingeving in hun werk. Hoe waardevol is het om te werken aan wonen voor mensen die daar hulp bij nodig hebben? We mogen onszelf veel meer profileren als aantrekkelijke werkgever. Daarom ben ik momenteel in gesprek met een ROC, waar we een gastcollege willen organiseren over de corporatiesector. Leuk voor ons, goed voor ons imago, kennis voor de leerlingen en potentieel nieuwe werknemers voor de toekomst. Win-win-win!”

Leven lang leren

“Uit ervaring weet ik hoeveel baat je kunt hebben bij het onderhouden van een netwerk. En het is ook gewoon leuk. Ik kan iedereen aanraden KLIMMR te gebruiken voor kennisuitwisseling via workshops, stages, webinars en netwerkgesprekken. Of je nu net achttien bent of bijna met pensioen gaat; ik kan een leven lang leren aanbevelen. Flexibiliteit is tegenwoordig misschien wel de belangrijkste eigenschap van een corporatiemedewerker. Zeker in deze uitdagende tijd  werd onze flexibiliteit al op de proef gesteld. Niet meer vergaderen in een ruimte, maar via teams of zoom, verhuurproces op de kop, geen collega tegenover je waar je je vraag even makkelijk aan stelt. Ik heb eens te meer gemerkt dat mijn werk ook belangrijk is voor sociale contacten (ik mis mijn collega’s zeer) en voor zingeving.  Zorg ervoor dat je fit blijft op de arbeidsmarkt!”


Door: Eva Wagenaar