Beter observeren, interpreteren en concluderen

Dinsdag 3 november organiseert KLIMM de workshop ‘Misverstanden voorkomen’. Tijdens een online training neemt Angela van Son je mee in een wervelende middag van observeren, intepreteren en concluderen en ook heldere taal te gebruiken.

Jij hoort iets niet goed in een gesprek, de ander trekt een verkeerde conclusie. Door onduidelijkheid is het misverstand geboren. Misverstanden hebben bijna altijd te maken met ruis in de communicatie. Die ruis kan bij jouzelf ontstaan en kan van buitenaf komen. In deze leerreis richt je je op de ruis die bij jou ontstaat. Hoe neem jij de ander waar? En hoe duidelijk ben jij eigenlijk zelf? Leer in een gesprek goede vragen stellen en voorkom miscommunicatie.

Voorkom ruis en verkeerde aannames in de communicatie

We hebben allemaal onze eigen kijk op de werkelijkheid. Die blik wordt gevormd door onze meningen, emoties, overtuigingen, ervaringen en opvattingen. Dat is vaak een onbewust proces waarbij verkeerd interpreteren interne ruis in de communicatie oplevert. Jouw interpretatie uitstellen, is echter heel lastig en vormt de voedingsbodem voor veel miscommunicaties.

Goed waarnemen is ontzettend waardevol voor het verbeteren van je communicatie. Door goed te observeren en te luisteren, houd je de aandacht bij de ander, in plaats van dat je zelf gaat interpreteren. Het helpt om misverstanden te voorkomen. Deze training is bestemd voor mensen die:

  • de ander beter willen waarnemen en zorgen dat ze de ander beter begrijpen.
  • helderder willen communiceren zodat ze beter worden begrepen.
  • misvatting, onbegrip en langs elkaar heen praten willen voorkomen.

Het WIEG-model
In deze training ‘misverstanden voorkomen’, leer je omgaan met de momenten dat er ruis in de communicatie ontstaat. Je leert om langer stil te staan bij het waarnemen voordat je begint met interpreteren. En je leert hoe het WIEG-model (Waarnemen, Interpreteren, Evalueren en Gedrag) werkt en wat het je kan opleveren in jouw communicatie met anderen.

Aan de slag
In deze cursus misverstanden voorkomen ga je aan de slag met oefeningen die je beeld en geluid geven in het ontstaan van ruis en de invloed ervan op de communicatie met anderen. Je gaat de leervormen volgens het WIEG-model toepassen. Om de ander zo goed mogelijk waar te nemen, is het belangrijk om te oefenen in waarnemen zonder oordeel. Daar ga je in deze leerreis mee aan de slag. Je gaat ervoor zorgen dat jij zelf duidelijk bent door je taalgebruik zo specifiek mogelijk te maken zodat anderen je beter begrijpen

 


Meld je nu aan